«Φωτιά» έχουν πάρει τις τελευταίες ημέρες τα τηλέφωνα των γραφείων της Μητρόπολης Κίτρους από πιστούς που ζητούν πληροφορίες για το «δώρο» που βρήκαν στην είσοδο του σπιτιού τους, το οποίο περιέχει την Καινή Διαθήκη και φυλλάδια μιας νέοπροτεσταντικής Οργάνωσης, με την επωνυμία «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση»! Εδώ και λίγες ημέρες, μέλη αυτής της οργάνωσης, έχουν κάνει «σαφάρι» τόσο στην Κατερίνη όσο και σε χωριά της Πιερίας, όπως και σε άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, διανέμοντας από πόρτα σε πόρτα την Καινή Διαθήκη, μαζί με άλλο πληροφοριακό υλικό για την θρησκευτική τους οργάνωση. «Δώρο» που άφησαν ακόμη και σε εξώπορτες κληρικών!
Το παράδοξο σε αυτή την ιστορία είναι πως το περιεχόμενο της Καινής Διαθήκης είναι εγκεκριμένο από την Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά εντός της σακούλας υπάρχουν ενημερωτικά φυλλάδια προσηλυτικού περιεχομένου, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους. Αν και η εν λόγω ένωση ιδρύθηκε στα τέλη του περασμένου αιώνα, θεωρούν την Ορθόδοξη Πίστη ως «πνευματικά δεσμά αιώνων», όπως η ίδια έχει δηλώσει στο παρελθόν, και ταυτοχρόνως υποστηρίζει, ότι στην πατρίδα μας «επικρατεί πνευματικό σκοτάδι και απιστία», την ώρα που ο Χριστιανισμός στην χώρα μας είναι εδραιωμένος από την εποχή του Αποστόλου Παύλου!104
Ο κ. Γεώργιος
«Η κίνηση αυτή της συγκεκριμένης προτεσταντικής ένωσης είναι λάθος και αντίκειται στις γενικότερες συνθήκες και συμφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των Εκκλησιών. Ούτως η άλλως η Εκκλησία της Ελλάδος είναι σε διάλογο με ετερόδοξους και ετερόθρησκους, όπως και με κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως», ανέφερε ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, μιλώντας, χθες το πρωί, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης, σχολιάζοντας το συγκεκριμένο περιστατικό που έχει προκαλέσει σύγχυση στους πιστούς.
Σημείωσε δε πως και η Ορθόδοξη Εκκλησία δραστηριοποιείται σε διάφορα κράτη, όπως η Γερμανία ή η Γαλλία, για την εκεί εξυπηρέτηση των Ελλήνων και άλλων Ορθοδόξων, αλλά δεν θεωρούν τα συγκεκριμένα κράτη ως χώρο ιεραποστολής, διότι εκεί δραστηριοποιείται η Ευαγγελική ή άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες. Ο Μητροπολίτης Κίτρους, στη χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη, επεσήμανε και τη δραστηριοποίηση της ευάριθμης κοινότητας της Ευαγγελικής Εκκλησίας στην Κατερίνη.
Η Ιερά Σύνοδος
Να σημειωθεί πως με το θέμα έχει ασχοληθεί και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε τις κατά τόπους Μητροπόλεις. Σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος, υπενθυμίζει ότι «οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ως μέλη του ενός και μοναδικού Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας, δεν έχουν ανάγκη τις διάφορες νεοφανείς αιρετικές κινήσεις, ούτε τους διάφορους αυτοχειροτονημένους «κήρυκές» τους από το εσωτερικό ή το εξωτερικό και παραμένουν πιστοί στο Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού», αναφέρει, μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ι.Σ. «Η διαμαρτυρία της Ιεράς Συνόδου προέκυψε διότι οι άνθρωποι αυτοί θεωρούν την Ελλάδα ως χώρο ιεραποστολής, λες και δεν υπάρχει εδώ Χριστιανική Εκκλησία. Επίσης, σε δημοσιεύματα και σε προφορικές αναφορές τους τονίζουν ότι η Ελλάδα διακατέχεται από «φρικτό πνευματικό σκοτάδι» και άλλες τέτοιες εκφράσεις που είναι υποτιμητικές για το λαό μας αλλά και την εκκλησία μας», ανέφερε ο κ. Γεώργιος.
Εγκεκριμένη από την Ορθόδοξη Εκκλησία η Κ.Δ.
Να σημειωθεί ότι το περιεχόμενο της Καινής Διαθήκης είναι εγκεκριμένο από την Ορθόδοξη Εκκλησία, ωστόσο το υπόλοιπο πληροφοριακό υλικό θεωρείται προσηλυτικού περιεχομένου.
«Η Καινή Διαθήκη είναι το… «δόλωμα», τονίζει ο Μητροπολίτης Κίτρους, καθώς μέσα στη σακούλα υπάρχουν διάφορα φυλλάδια με τηλέφωνα επικοινωνίας και ηλεκτρονικές διευθύνσεις. «Υπάρχει υπερβολικός ζήλος πίσω από τη κίνηση αυτών των ανθρώπων που νομίζουν ότι κάνουν ιεραποστολή με αυτό τον τρόπο, Επί της ουσίας είναι μία πλάνη! Ο τρόπος που δρουν στη χώρα μας είναι ξενόφερτος, ενοχλητικός για τη δική μας κουλτούρα! Αυτοί οι άνθρωποι είναι πλανεμένοι και η πλάνη έγκειται στο γεγονός ότι πιστεύουν πως η Ελλάδα είναι τόπος ιεραποστολής, όταν σε αυτή η χώρα υπάρχει μακραίωνη θρησκευτική παράδοση. Δεν μπορεί κάποιος να έρχεται, εκπροσωπώντας μια οργάνωση που ιδρύθηκε πριν από μερικά χρόνια και να λέει ήρθα να κηρύξω τον λόγο του Χριστού», τόνισε ο κ. Γεώργιος.
Τι κάνουμε το υλικό αυτό;
Όταν αυτό το «δώρο» περιέλθει στα χέρια ενός Ορθόδοξου Χριστιανού τι το κάνει; Ο Μητροπολίτης Κίτρους ξεκαθάρισε πως την Καινή Διαθήκη την κρατάμε στα σπίτια μας, καθώς το περιεχόμενό της είναι εγκεκριμένο από την Ορθόδοξη Εκκλησία, ωστόσο το υπόλοιπο πληροφοριακό υλικό, όποιος επιθυμεί το πετά.
file:///C:/Users/Priest/Desktop/%CE%8C%CE%BB%CE%B7%20%CE%B7%20%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1%20%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CE%9A%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AE%20%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7!%20%CE%A4%CE%B9%20%CE%BB%CE%AD%CE%B5%CE%B9%20%CE%BF%20%CE%9C%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%9A%CE%AF%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82%20%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82%20_%20%CE%A0%CE%99%CE%95%CE%A1%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%99%20%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9B%CE%91%CE%9B%CE%9F%CE%99.html